Sušené krekry

Semínkové krekry

SurovinyKrekry

  • 2 hrnky slunečnicových semínek
  • 1 hrnek chia semínek
  • 1 hrnek naklíčených konopných semínek
  • 0,5 hrnku dýňových semínek
  • 1 čajová lžička kokosového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř, paprika sladká, paprika pálivá, bazalka, oregáno, tymián
  • superfood maca, protein z konopného semínka

Postup

  1. Semínka namočíme přes noc, na chia semínka použijeme 2 hrnky vody (po namočení vznikne gel). Ostatní semínka ráno propláchneme a vodu slijeme. Konopná semínka namočíme přes noc a můžeme pak hned použít nebo necháme 1-2 dny naklíčit.
  2. Rozmixujeme konopná semínka s troškou vody (množství podle výkonnosti mixéru, nedáváme moc, jen tolik, aby se semínka krásně rozmixovala). Rozmixujeme 1 hrnek slunečnicovým semínek, přidáme v celku druhý hrnek slunečnicových semínek, namočená chia semínka a dýňová semínka.
  3. Přidáme sůl, prolisovaný česnek, koření podle chuti, 3 lžíce konopného proteinu (můžeme dát více, pokud by těsto bylo příliš lepivé) a kdo má rád, tak superfood maca. Vše dobře promícháme na těsto.
  4. Těsto rozetřeme rovnoměrně (3-4mm) na sušící tácy, použijeme podložky pro tekuté směsi (kdo nemá, může použít pečicí papír) a nožem naznačíme jednotlivé krekry (po usušení jednoduše nalámeme na požadované kousky).
  5. Sušíme v sušičce 12-16 hodin (doba sušení se může lišit v závislosti na tloušce vrstvy a typu sušičky).
  6. Zhruba v polovině doby krekry otočíme a sundáme z podložky pro tekuté směsi.
  7. Ke konci sušení můžeme rozlámat na jednotlivé kousky a ještě trochu dosušit.

 

Lněné krekry

Lnene_krekry09Suroviny:

  • 0,5 hrnku zlatého lněného semínka
  • 0,5 hrnku hnědého lněného semínka
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 2 mrkve
  • kousek čerstvého zázvoru
  • kousek čerstvé kurkumy
  • sůl
  • koření – kari, kurkuma, nové koření, pepř
  1. Lněná semínka namočíme přes noc, vytvoří se kolem nich gel. Semínka druhý den propláchneme a slijeme přebytečnou vodu. Necháme semínka s gelem. Přidáme čerstvou kurkumu, čerstvý zázvor, sůl a koření a vše dohromady rozmixujeme na hladké těsto. Pokud chceme, můžeme mixovat kratší dobu a část lněných semínek nechat nasekaných na větší kousky na ozdobu.
  2. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli a rajčata a na drobno nasekanou mrkev. Používám mixér Vitamix na nízké otáčky, můžeme však mrkev také nastrouhat.
  3. Vše dobře promícháme, rozprostřeme souvislou asi 4 mm tlustou vrstvu na podložku pro tekuté směsi nebo na pečicí papír. Nožem můžeme zlehka naznačit dílky krekrů (po usušení půjdou dobře rozlámat na jednotlivé obdélníkové/čtvercové krekry).
  4. Sušíme v sušičce 8-12 hodin (doba sušení záleží na typu sušičky a tloušce vrstvy). Po několika hodinách, když jsou již krekry na povrchu dobře usušené je dobré je otočit, sundat z podložky (pečicího papíru) a dosušit.
Facebookpinterestyoutubeinstagram
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin