Dorty a koláče

dort02Mangový dort s borůvkami

Suroviny na dort:

  • 6 banánů
  • 1 středně velké mango
  • 3 polévkové lžíce lucumy
  • trocha vanilky
  • raw sladidlo (př. agávový sirup) – není nutné

Suroviny na polevu:

  • 15 ks čerstvých datlí
  • 1 hrnek borůvek

Postup

  1. Do mixéru nakrájíme na kousky mango a banány, pak přidáme vanilku a lucumu. I z těchto surovin vznikne sladké těsto, takže já již nijak nedoslazuji, ale kdo preferuje sladší chuť může přidat své oblíbené raw sladidlo (např. sirup z agáve).
  2. Vše rozmixujeme na hladké těsto, které vlijeme do dortové formy. Můžeme přidat pár borůvek na ozdobu do těsta.
  3. Dáme min. na hodinu vychladnout do lednice.
  4. Z čerstvých vypeckovaných datlí a borůvek umixujeme krém, který poté dáme na těsto.
  5. Nakonec dort nazdobíme přidáním borůvek, posypáním kokosem nebo loupaným konopným semínkem podle vlastní fantazie.

 

Vlašskoořechový koláč s jablky

Kolac_kousek_lzice02Suroviny na těsto:

  • 2 hrnky vlašských ořechů
  • 2 hrnky rozinek
  • 2 hrnky strouhaného kokosu
  • 2 pol. lžíce kokosového oleje
  • špetka kardamonu

Suroviny na krém:

  • 1 hrnek mandlí
  • 2ks jablek
  • špetka skořice

Suroviny na jablkovou náplň:

  • 2 větší jablka
  • 1 pol. lžíce citronové šťávy
  • 1 pol. lžíce sirupu z agáve
  • špetka vanilky
  • špetka skořice

Postup

Těsto

  1. Vlašské ořechy namočíme přes noc, poté vodu slijeme a ořechy dobře propláchneme. Rozinky namočíme na 20 min a přebytečnou vodu pak slijeme.
  2. Vlašské ořechy rozmixujeme společně s rozinkama.
  3. Přidáme kokosový olej, strouhaný kokos a špetku kardamonu a vše dobře promícháme na těsto.
  4. Uvedené množství stačí na tenkou vrstvu na koláč, pokud chceme spíše vyšší dort, připravíme těsto z 1,5x uvedeného množství surovin

Krém

  1. Mandle namočíme přes noc, poté vodu slijeme, mandle dobře propláchneme a oloupeme.
  2. Oloupané mandle rozmixujeme společně s jablky a špetkou skořice na hladký krém.
  3. V případě potřeby můžeme krém dosladit medem nebo některým z raw sirupů

Jablková náplň

  1. Z jablek okrouháme slupku a nakrájíme je na menší kostičky.
  2. Dáme je do mísy a přidáme citronovou šťávu, sirup z agáve, vanilku a skořici a vše dobře promícháme.
  3. Necháme hodinu odležet.

Koláč

  1. Do formy na koláč (nebo dortové formy) natlačíme těsto. Vytvoříme tenkou souvislou spodní vrstvu a zvýšené okraje. Dáme alespoň na hodinu ztuhnout do lednice.
  2. Jako další vrstvu přidáme krém.
  3. Na vrch dáme jablkovou náplň bez přebytečné šťávy. Lehce zatlačíme do krému.
  4. Hotový koláč necháme hodinu odležet v lednici a pak servírujeme.

 

Švestkové koláčky

Svestkove_kolacky_nahledSuroviny na těsto:

Suroviny na mandlový krém:

Na ozdobu sušené ovoce, oříšky nebo kousky čerstvého ovoce.

Postup

  1. Sušené švestky namočíme na 20-30 min. do vody, aby změkly a nasákly část vody. Poté přebytečnou vodu slijeme.
  2. Loupaná konopná semínka rozmixujeme společně se švestkami.
  3. Přidáme karob, sirup z agáve a koření, vše dobře zamícháme. Vypracujeme hustší, tužší těsto.
  4. Těsto necháme hodinku zaležet v lednici a poté tvarujeme menší placičky. Placičky můžeme, pokud je těsto lepivé, obalit v karobu.
  5. Mandle namočíme přes noc, vodu slijeme, mandle dobře propláchneme a oloupeme.
  6. Mandle rozmixujeme společně s kokosovým olejem a troškou vody na hladký krém. Vodu přidáváme postupně podle potřeby tak, aby se krém krásně vyšlehal, ale nebyl moc tekutý. Dosladíme sirupem z agáve dle chuti.
  7. Krém necháme 1-2 hodiny vychladit v lednici.
  8. Na připravené placičky ze švestkového těsta dáme mandlový krém. Nazdobíme podle fantazie kousky sušeného ovoce nebo oříšků nebo čerstvým ovocem.
Facebookpinterestyoutubeinstagram
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin